andrew huberman – Kaplan Sözlük
andrew d. huberman amerikalı bir nörobilimci ve stanford üniversitesi tıp fakültesi'nde nörobiyoloji ve psikiyatri ve davranış bilimleri bölümünde kadrolu doçenttir ve beyin gelişimi, beyin plastisitesi ve nöral rejenerasyon ve onarım alanlarına katkılarda bulunmuştur. vikipedi açıklaması bu şekilde.

spotify ve youtube mecralarında "huberman lab" adı altında podcastler yayınlıyor. sanırım türkçeye kazandıran yok, dolayısıyla ingilizceniz varsa ve nörobilim, beyin kimyasalları, dopamin, motivasyon, bağımlılık, nöroplastisite vb. hakkında güncel çalışmalara dayalı, kaynaklı ve sağlam bilgi veren ve yol gösteren birini istiyorsanız, huberman aradığınız kişidir ve belki de günümüzdeki en kaliteli popüler bilim anlatıcısıdır.

özellikle "controlling your dopamine for motivation, focus & satisfaction" adlı podcastine bayıldım. dopamin hormonunun ne olduğunu, ne işe yaradığını, beyindeki diğer kimyasallarla nasıl bağlantıları olduğunu, bağımlılığa nasıl yol açtığını ve dopamin kontrolünün nasıl sağlanacağını anlatıyor. günlük hayatımızda kararlarımızı, duygularımızı ve motivasyonumuzu belirleyen şey beynimizdeki kimyasallardır ve belki de en önemlisi dopamindir. modern yaşamın yarattığı sıkıntılar da bu kimyasalları kontrol etmeyi çok daha zor hâle getirmiştir. dolayısıyla kaliteli bir yaşam sürmek, doğru kararlar almak ve oradan oraya savrulmamak için beyindeki kimyasalları ve özellikle dopamini olabildiğince kontrol altında tutmak şarttır. huberman da bunu çok iyi bir şekilde anlatıyor.

dopamin ile ilgili huberman'ın da referans olarak aldığı kaynaklardan biri olan anna lembke'nin yazmış olduğu "dopamine nation" isimli kitabı ve lieberman'ın bilimsel kaynaklara referans göstererek yazmış olduğu "the molecule of more" adlı kitabı öneririm. bu tarz kaynak araması yaparken özellikle referanslara dikkat etmeniz gerekiyor. dopamin ile ilgili kaynak araması yaptığımda tek bir bilimsel makaleden dahi bahsetmeyen çok fazla kitap gördüm. bu tarz çalışmaları ciddiye almayın. eğer bilimsel bir konudan bahsediliyorsa bilimsel çalışmalara atıf göstermesi şarttır. aksi takdirde götünden sıkıyordur ve ciddi zararları olabilir.
Beyin üzerine yaptığı araştırmaları halka aktaran beyinci. Bir çok faydalı bilgiler veriyor. Sözlerini Türkçe'ye çeviren vardı internette, ufuk açıcı çok bilgileri var.
Erkekadam sitesinde Huberman'ın anlattığı şeyler notlar olarak kitap hâline getirilmiş. Satın alıp okudum gayet güzel. Okuyabilirsiniz.