avukatlık mesleğinin öleceği gerçeği – Kaplan Sözlük
eskiden avukatlık mesleğinin dijitalleşmesi için 2050 yılı gibi uzak tarihler öngörülüyordu. ancak günümüzde, sadece birkaç kişinin bu konu üzerine çalışmasıyla bile büyük bir dönüşüm sağlanabilir. eğer türk ceza kanunu'nu bir yapay zeka modeline tanıtsak, geçmişteki emsal kararları, beraatleri ve mahkumiyet sürelerini örnek veri olarak verip modeli eğitsek, savunma süreci tamamen otomatik hale gelebilir böylece ne hakime ne savcıya ne de avukata ihtiyaç olur. madden varlığını sürdüren bu meslek, manen çoktan ölmüş gibi görünüyor. ayrıca savcı ve hakime de hiç gerek kalmaz ama ülkemizde akp'li dayın, amcam,enişten olmadan hakim veya savcı olamayacağın için" 15 temmuz şehitler hakimbotu" çıkana kadar dijital hakim göremeyiz gibi gözüküyor.

Edit: Türkiye gibi bir muz cumhuriyetinin veri setiyle eğitilen bir makine ögrenmesi modeli sürekli etik ve hukuk dışı yanlış kararlar verir bu yüzden türkiye değil de hukukun üstünlüğünün sağlandığı ülkelerin veri setleriyle eğitmek daha mantıklı.
her şey dijitalleştirilebilir lakin bazı şeylere insan eli önemlidir. eğitim, hukuk vb. tamamen yapay zekaya terk etmek doğru değildir. savunma ve yargılama kısımları dijitalleşmemeli; lakin dilekçe hazırlama gibi şeylerde destek alınabilir.
Avukatlık mesleği ölmeyecek. Ama, dandik işler yapay zekaya ya da otomasyona kurban olacak. Fakat, takip işleri için yine avukat gerekecek. Dolayısıyla, sayıları azalacak ve daha premium olacaklar.

Şöyle düşünmek lazım. Gelecekte robot aşçılar sebebiyle insan aşçı sayısı çok azalacak, ama insan aşçıların yemek yaptığı restoranlar lüks olacak.

Aynısı robot garson ve insan garson ilişkisi için de geçerlidir.