ekonomi – Kaplan Sözlük
ulan ne zamandır kafamı siken bir şey var aklımda borsa kaplanı ekonomiden anlar yazayım dedim


şimdi beyler bi düşününce tlden 0 atınca 2010'daki ekonomiye benziyor aslında. tek fark çok fazla vergi konulması

şöyle düşünün şuan asgari ücret 8500 tl biz bundan ve her şeyden bir sıfır atarsak yani dersek ki artık asgari ücret 850 tldir ve her şey de bununla birlikte bir sıfır atılarak alınacaktır

örneğin ;
tavuk döner 35 tl mi artık 3.5
dolmuş 7.5 mu artık 75 kuruş
dolar 20 tl mi artık 2 tl

bunun sağlanması için hükümet parayı değiştirmesi lazım en azından renkleri ile dersek olabilir çünkü değişmezse ben elimde zulaladığım 1m tlyi 50k dolardan 500k dolar yapmış olurum

adamların diyeceği şey 2024ten sonra eski paralar kullanılmıyacaktır ve banka hesaplarındaki tüm paralardan bir sıfır atılacaktır (bunun sağlanması sorun olabilir)

peki bu ne boka yarıyor göstermelik olması dışında. çünkü olley artık her şey daha ucuz hesabına gelmiyor sadece işe yaradığı olay bozuk para kullanımını arttırmak aslında böyle bir şey yapıp bi de vergileri azaltsalar cahil halk tav olabilir ama fikir işe yarar mı hala bilmiyorum


bu arada yaptığım ufak bir hesapla

2010

1 dolar 1.5 tl asgari ücret 621 tl
1 dolar 18tl asgari ücret 8500 tl ----- 0 atılan yolla bakarsan 1 dolar 1.8 tl asgari ücret 850

aslında sadece emlak ,araba , telefon tarzı ürünler zamlandı veya ekstra vergi konuldu bi yemek yiyoruz 100 lira of ya diyoruz ya aslında bi sıfır atınca 2010daki hale dönüyor

(bu hesaplamalar hükümetin çalıdğını değiştirmez ama)
ekonomi, üretim, ticaret, dağıtım ve tüketim, ithalat ve ihracattan oluşan insan etkinliğidir. i̇nsanın ihtiyaçlarını karşılamada yapılan her türlü faaliyeti içerir.

ekonomi belli bir bölge içindeki ekonomik sistemden oluşur. bu sistem o bölgedeki iş gücünü, sermayeyi, doğal kaynakları; üretim, ticaret ile dağıtımda rol alan ekonomik kuruluşları ve o bölgedeki mal ile hizmetlerin tüketimini içerir. bir ekonomi teknolojik evrim, tarih ve sosyal organizasyon ile coğrafya, doğal kaynaklar, gelir ve ekoloji gibi ana faktörlerin birleşmesiyle oluşur.

ekonomi sözcüğünün; "oikia" (yunanca: ev) ve "nomos" (yunanca: kural) köklerinden gelir, "ev yönetimi" anlamındadır.
Ekonominin en revaçta olduğu, sermayenin ve kazançların pik yaptığı dönem, ekonomik krizin en şiddetli olduğu zamanlardır. Piyasayı incelediğinizde, ekonomik krizlerde pazara yeni giren birçok firma ve ürün ile karşılaşırsınız.

Keza bu krizi fırsata çevirip akıllıca çalıştığınızda, ekonominin düzeldiği zamanlarda kazancınızı katlarsınız. Ve bir nevi yenilemez bir imparatorluk kurmuş olursunuz. Çünkü en sağlam temelli işler genelde bu dönemlerde kurulur. Bu dönemleri sağ atlatan da kolay kolay çökmez.

İktisadi olarak 2 model politikadan bahsedeceğim:

1-Expensionary: Para ucuzdur, enflasyon yükselmeye meyilldir, para çoktur, faiz oranları düşüktür, yatırımlar fazladır dolayısıyla işsizlik oranı azdır.

2-Contractionary: Para pahalıdır, enflasyon düşmeye meyillidir, para azdır, faiz oranları fazladır, para pahalı olduğu için yatırımlar azalır dolayısıyla işsizlik oranı artar.

Burdan ne çıkarmamız gerekiyor: Çocukluğumda uzaktan kumandalı bir helikopterim vardı. Sağa basınca sağa uçup kırılıyor, sola basınca sola uçup kırılıyor. Sürekli aynı anda ikisine de basmam gerekti dengeli uçabilmesi için. Bir ekonomi modelinde bu ikisi dengeli bir biçimde yürütülmelidir norveçin, isveçin yaptığı gibi ancak geçmişteki 6-7 senelik süreçte atılan olağanüstü kötü hamleler yüzüne şu an o dengeyi kuramıyoruz bahsettiğim helikopter misali sağa sola savruluyoruz. Belirsizlik de had safhada olduğu için ne olacağını kimse bilemez izleyip göreceğiz.
Yatırım yatırım yatırım. önümüzü göremiyoruz. yastık altı üç beş bir şeyler biriktirmekte fayda var.
piramit arası geçişler hiç bu kadar dalgalı olmamıştı. makaslar hızlı kapanıp açılıyor. ancak, ivmeyi yakalayınca gerisi çorap söküğü gibi geliyor.
İsteyen herkesin diplomasını alabileceği, ancak gerçekten ekonomist olmanın çok zor olduğu, her ne kadar matematiksel olsa da, uygulamada oldukça soyut ve kompleks olan bir bilim dalıdır.

İktisatçıların binde 1'inden daha azı, gelecek öngörüsü yapabilir. Çoğu, teoride kalmıştır ve pratikleri aşırı eksiktir.
türkiyede 82000 tane fabrika var dolayısıyla çok garip bir durum olmadığı sürece ekonomi çok kötü duruma düşmez he bu kadar suriyeli afgan olmasa asgari ücret 912 dolara çıkardı o başka mevzu keşke yaka paça ülkeden gönderilseler. sadece çerkezköy organize sanayideki fabrikalar sayesinde aç kalmazsınız.korkmayın