ford focus – Kaplan Sözlük
1. nesli kadar iyi yol tutan bir araca hiç binmediğim makinedir. oldukça underrated bir araçtır. ford'un 2 mühendisine, "emeklilik projesi yapın, serbestsiniz" demesi ile ortaya çıkmıştır. (alfa romeo dahil. mini cooper dahil. focus 1 daha iyi yol tutar.)

i̇lk üretildiği dönemde, güvenli kasası olsun, yol tutuşu olsun, motoru olsun, tasarımı olsun; ciddi şok yaratmıştı ve sadece türkiye'de dahi millet bu aracı almak için sıraya girmişti ve 1 yıl sonrasına zaman veriliyordu fabrikadan.

bu araçta, gözünüzü yoldan ayırmadan, her şeyi yönetebilirsiniz. teybi, kör kullanıcılara göre tasarlanmıştır. tüm butonlar, kolayca erişilebilecek yerdedir ve farklı tasarlandıkları için, kör bir kullanıcı dahi rahatlıkla yönetebilir. en güzel ayarlardan birisi de, vitesin hemen gerisine konulan esp iptal tuşudur. yarışmak gerektiğinde çok işe yarar.

esasen tam bir ralli aracıdır. bu araçla bilkent yolunda 100 km saat ile yoğun kar altında aracın burnunu çevirerek viraj almak mümkündür. üstelik, bunu yaz lastiğiyle yapabilirsiniz.

bu aracın yol tutuş sistemi çok enteresandır. normalde, yol tutmak için lastik yanakları incelir, jantlar büyür, araç yola yaklaştırılır ve süspansiyon da aşırı sert olur. focus 1'de ise, süspansiyon yine sert olmakla beraber, yol tutuş yola yapışarak sağlanmaz, bilakis aracın arkası, savrulmadan kendisini hafif hafif bırakarak aracı stabilize eder. buna alışarak manipüle etmeyi öğrenirseniz, çok sert virajlarda, aracın ön çekerle yanlayabildiğini de keşfedersiniz. (el freni çekmeden. 100 km saat ile giderken mesela.)

focus 1, viraj testlerinde bmw m3'ün eline vermiş, m5 ile de kafa kafaya sonuç almıştır. testi almanlar yapmıştır. düz yol aracının, bmw m serisine kafa tutacak yol tutuşa sahip olması ve bol virajdı alanda güçsüz motorla bu araçlara kafa tutması, aracın nasıl yol tuttuğunu ispatlar. (virajlarda bu araçla bmw, mercedes taciz edebilirsiniz.)

daha da enteresanı, esp kapatsanız da araç şahane yol tutar, çünkü, mekanik olarak yol tutuşu mükemmel ayarlanmıştır. esp sadece, bokunu çıkarırsanız müdahele eder. esp sistemi de, her zaman müdahele etmeyip, müdahele etmeye yakın önce sinyal verir ve gaz kesmenizi ister. yapmazsanız ve araç daha da sapıtırsa, müdahele gelir. bu da çok keyiflidir.

focus 1'in motoru da çok dayanıklıdır. yağı tamamen boşalmış bir motorun, 10.000 km gidip, sıkıntı çıkarmadığı tesadüfen görülmüştür. fakat, susuz sıkıntı çıkardığı söylenmektedir. motoru deviri çok sever. 6500'de devir kesici bulunur. 2. viteste 100 km saate rahatlıkla çıkar. 2. vitesi özel ayarlanmıştır.

focus 1 'in çelik kafes tasarımında volvo aktif rol almıştır. o dönem, volvo ford'a aittir ve ford bu ortaklığı çok iyi kullanmıştır. volvo da, ford'un kaliteli motorlarını araçlarında kullanmıştır. ford dönemi üretilen volvo'lar, bu sebeple belki de her açıdan en dayanıklı araçlardır.

focus 1'i tasarlayan mühendisler, kendilerine verilen sınırsız özgürlüğü kullanarak, ortaya mükemmel bir otomobil çıkarmışlar ve emekli olmuşlardır. devamında gelen focus'lar, her seride daha geriye gitmştir. i̇şin esası, orjinali 1'sidir. devamında ford, yeni modellerde harcadığı parayı azaltmıştır.

focus 1'lerde kaput olsun, benzin deposu olsun, tek anahtarla açılır. ayrıca, arka kapılarda, yine otomobil anahtarıyla mekanik kilit sistemi de vardır. elektronik kilitleme de olmasına karşın, mekanik kilitleme sadece anahtar ile açılabilir. dolayısıyla arka kapılar iptal edilebilir.

bu aracın hatchback versiyonu daha çok tutmakla beraber, sedanının daha iyi yol tuttuğu söylenir.

focus 1'in bir diğer özelliği de, rüzgar direncinde akaryakıt ekonomisi değil, yol tutuş maksimize edilmiştir. yani, hızlandıkça, araç yola oturur. bu aracın 200 km/saat'te dahi çok stabil gittiği söylenebilir. diğer bir deyişle, yolu daha fazla tutmak için, daha fazla yakar.

aracın en büyük sıkıntısı, yüksek hızlardaki stabilitesi sebebiyle, hızlı kullanmaya sevketmesine rağmen, 4 disk fren sisteminin, 150 hızlarda çok yetersiz kalmasıdır. daha büyük diskler şarttır. araca gereken en büyük modifiye budur.

direksiyonu sert olduğu için, alman aracı gaylerine gitmez. direksiyonu yumuşatma yolu yoktur, çünkü sert tasarlanmıştır. gayler için üretilmemiştir.

direksiyonu sert virajda tek elle tutarsanız, zar zor tutabilirsiniz. çok baskı yapar. i̇natla 2 elle tutturur. bunu da bilinçli yapmışlardır. hayat kurtarır.

aracın bir diğer eksiği ise, stok jantları yamulmaya çok meyillidir. araç ralli arabası hissi verdiği için, toprak yolda dahi, çukur falan dinlemeden gazlarsınız ve stok jantı eğersiniz. buna da modifiye şarttır.

focus 1 ve 2, ön çeker olmasına rağmen, 4 çeker subaru impreza ve mitsubishi evo araçlarla beraber test edilmiş ve bu araçlara yakın sonuçlar vermiştir. elbette, artık bu yapılmıyor, çünkü, eski focus'lar yok.

otomobil testlerinde de, genelde test edenler tarafından şaşırarak çok sevilen bir araçtır.

öncülü ford escort'tur. kullanmamakla beraber, onun da iyi yol tuttuğu söylenir.

focus, yavaş yavaş, bekar erkek aracından, aile aracına evrilmiş bir otomobildir. bu da, modelin tüm ruhunu ortadan kaldırmıştır.
2012 modeline mi ne sahiptim yıllar önce. bir daha siksen almayacağım araç. hatta o kadar nefret ettim ki bir daha ford almam. burdan ananı sikeyim henri ford
focus 1 kullandığım bir dönem olmuştu. gerçekten çok geniş ve keyifli bir araçtı. özellikle ghia (en dolu) kasalarının iç dizaynındaki çift renk bej renkte göğüs ve ahşap detaylar araca mükemmel bir albeni katıyor