ülkece fakirleştiğimizin göstergeleri – Kaplan Sözlük
seçimi kazanmak için sadece çay, çorba dağıtımının yeterli olması.

halk ekmek kuyruklarının artması.

herkesin muazzam düzeyde kredi kartı borcu olması.

amerikadaki gibi vahşi bir kapitalizmin hissediliyor olması, sonraki süreçte daha korkunç olacaktır. eğer baban zenginse sen de zenginsin, baban fakirse sen de fakirsin mantığında.

dönercilerin tıklım tıklım olup, restoranların o kadar kalabalık olmaması.

doların seviyesi. (maaş olarak aynı dolar oranında aldığını düşünüp kendini mutlu hissedenlere şunu söylemek isterim. evet haklısınız ordan bakınca her şey normal fakat dolar bazlı enflasyonu düşündüğümüzde durum korkunç. doların da kendi içinde enflasyonu vardır.)

Vergilerden bahsetmedim. Türkiye OECD ülkeleri arasında en az vergi oranına sahip ülkelerden biridir yanlış hatırlamıyorsam 15. sırada falandık ki Norveç bile başı çeken ülkelerdendi. Asıl temel sorunumuz şu buna rağmen neden vergileri bu kadar ağır hissediyoruz? Bunun nedeni vergi yükünün daha çok taban kesime yüklenmiş olması. Ve doğudaki her alandaki muazzam kaçakçılık.
göstergeye gerek mi var amk.
iflahımız sikildi.
bırak birikim yapmayı dışarı çıkıp gönlümüzce zaman geçiremez oldu bu insanlar.
eskiden aileler topluca gezebilirdi şimdi çocuğu olan bir aile dışarıda keyfi harcama yapamıyor çünkü çocuklarının masraflarına anca yetebiliyorlar. şimdi bunu yazarken aklıma geldi evlenme ve evlendikten sonra yapılan çocuklarda da baya bir düşüş var. eskiden aileler daha çok çocuk yapardı ve çocuklarına daha güzel hayat verebiliyorlardı.
Toplumun porsiyon et dönerden, ekmek arasına; oradan tavuk dönere; en sonunda da ekmek arası patatese düşmesi.

(bkz:Patso)

Kedime 2013'te et döner sipariş edebiliyordum. Koymuyordu. Kesinlikle bugüne göre az kazanıyordum. Şimdi, kendime söyleyemiyorum; çünkü, yapan yer de kalmadı yakınlarda. Üstelik, maliyeti koyacaktır. (O paraya restorana giderim.)

Daha az kazanırken, şehirlerarası yola otomobille düşünmeden giderken, şimdilerde maliyetini fazla buluyorum ve tren tercih ediyorum.

Eskiden kızları gece mekana götürürken, şimdi gündüz yemeğe götürüyorum. Şikayet eden de yok. Çünkü, dışarıda yemek artık lüks. (Ama iyi yemek.)

Eskiden yemek yapmıyordum. Şimdi mutfak cihazlarım full.

Eskiden kira önemsiz bir masraf kalemiydi. Şimdi, her ay "vay anasını" diye ödenen bir kalem.

Eskiden az kazanırken, bir telefona düşünmeden nakit 1000$ basarken; şimdi daha fazla kazanırken, 300-400$ bandına bakıyorum.

Türkiye'de yaşam çok pahalandı. Bilinçli olarak böyle yaptılar. Bu milleti köleleştirmek istiyorlar. Bunun da yolu fakirleştirmek.