felsefe – Kaplan Sözlük
kapasiteye göre kafayı çalıştırma becerisidir, boş vakti çok olanların işidir. düşünmeyi abartırsanız harekete geçemezsiniz, bu yüzden felsefeyle uğraşanlar oblomovluk halinde olur. işinize en çok yarayacak felsefi akım stoizm (stoacılık), her erkeğin az çok stoist olması lazımdır, yoksa hiç iyi olmaz.

felsefede derinleştikçe işin ucu en sonunda nihilizm'e çıkar ve boşluğa düşersiniz.
Salvador Sikilaci kardeşimin dediği gibi erkeklerin am sikmek; kızların filozofların bilge, tecrübe dolu, aydınlatıcı sözlerini instagram storylerinde heba ettiği bir daldır felsefe.

Ben bu genç yaşımda beni etkileyen bir kadın filozof görmedim ama eminim felsefenin hakkını veren kadınlar da vardır.

Felsefe bıçak gibidir kanımca kendine ya da başkalarına bu aletle zarar verirsin veyahut bunu faydalı işler için kullanırsın. İkisinin dışında merakından dolayı sırf bir şeyleri biçebilirsin.
Felsefe bir "ne"lik sorgulamasıdır. Nelik sorgulaması, sorgulanan şeyin özünü ortaya çıkarmayı amaçlar. Bu sorgulama yapılırken de "kavramlar" kullanılır. Dolayısıyla felsefe esasında bir kavram sorgulamasıdır.

Kavramlar yaşamımızda çok önemli bir yer tutar. Özellikle "adalet", "aşk", "cesaret", "ahlak" gibi duygularımızı, davranışlarımızı ve tutumlarımızı ifade eden önemli soyut kavramların açımlanmasını sağlayan felsefedir ve felsefe yeri geldiğinde kavram yaratır.

Kavramın özüne ulaşmak için yakın tür (genus proximum) ve ayırıcı özellik (differentia specifica) aranır. Antik yunan'da filozofların yapmaya çalıştığı şey hep bu olmuştur.
felsefe; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır.[1][2] felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.

tarihe bakıldığında felsefenin; fizik, psikoloji, dilbilim gibi günümüzde kendisinden ayrı olarak ele alınan çoğu disiplini kapsadığı görülebilir. örneğin, newton'ın günümüzde fizik kitabı olarak sınıflandırılan 1687 tarihli eserinin ismi, doğa felsefesinin matematiksel i̇lkeleri'dir; fakat 19. yüzyılda araştırma üniversitelerinin büyümesi ve uzmanlaşmanın artmasıyla birlikte, öncesinde geleneksel olarak felsefenin birer parçası olan tüm bu araştırma alanları, felsefeden koparak ayrı birer akademik disiplin haline gelmiştir.
Felsefi terimleri ezberleyip, felsefe yaptığını zannedenlerin çok olduğu, düşünme disiplini.

İşin esası, felsefe, aklın temelidir. Felsefe yaptıkça, aklı oluşturur ve daha akıllı olursunuz.