günümüz çalışanlarının yegane problemi. kamu veya özel fark etmiyor. kısaca, çalışanların birbirine yaptığı psikolojik baskı. çeşitli şekillerde tezahür edebiliyor. is vermeden boş oturtmak, haddinden fazla iş vermek, çalışma barışını bozacak tutum ve davranış sergilemek (hakaret, küçümseme, iş öğretmeme ve ogretilmeyen işten sorumlu tutma, fiziki taciz vb) gibi durumlar aslında mobbinging birer parçası. neticede çalışanın ruh ve beden sağlığı bozulduğu gibi iş düzeninin de aksamasına sebebiyet verebiliyor.
Dandik işletme turnusoludur. Bir işletmede mobbing varsa, orası çalışmak için yanlış yerdir.
İşleri büyüyen, oturmuş, gerçekten kurumsal şirketlerde mobbing olmaz. Evet, elbette performans baskısı olacaktır. Ancak, bunun yolu, primlerdir. Performans gösteren, ciddi primler alır, gösteremeyen de düşük maaşla yetinir. Bunun için mobbing'e gerek yoktur.
İş mahkemelerinde, mobbing yapan yöneticilerin başı ağrımakta, özellikle ispatlı bir dava açıldıysa, iyi tazminatlar çıkabilmektedir. Ancak, bu da uzun vadeli çözüm değildir. Sonuçta, o şirket yanlış. Mobbing'i engellesen ne yazar?
Türkiye'de sermaye, genellikle, haketmeden kazanmış insanlarda toplandığı için, mobbing yaygındır. Personeli davar zannederek, gütmeye çalışmaktadırlar.
Mobbing evreninin ne kadar aptalca işlediğini farkeder farketmez, kariyerimi sonlandırmış, kendi işimi kurmuş, kimsenin boş ego tatminlerini dinlemeyip, kendi projelerimle uğraşmaya başlamış bulunmaktayım. İmkanı olan böyle yapmalı. Olmayan da, düzgün bir şirket bulana kadar, kariyerini yönlendirmeye çalışmalı.